De Aziatische hoornaar wordt steeds vaker in onze regio gespot. Het wespachtige insect kan gevaarlijk steken en is ook nog eens bedreiging voor de honingbij en daarmee voor de biodiversiteit. Dat stelt de imkersvereniging Leiden en omstreken.
“Het benaderen van een nest met hoornaars kan levensgevaarlijk zijn”, waarschuwt voorzitter Arjen Gerritsen. Daar komt nog eens bij dat Aziatische hoornaar landelijk sinds een paar jaar veel vaker voorkomt. Imkers luiden daarom de noodklok.
De Aziatisch hoornaar bouwt zijn nesten het liefst in een boom. “En dat is maar goed ook, want wie dicht in de buurt van het nest komt, loopt het risico door een hele zwerm aangevallen te worden. Twintig steken kunnen dodelijk zijn”, zegt Gerritsen. “En ze kunnen gif in je ogen spuiten waar je blind van kan worden.”
De opmars van Aziatische hoornaars in ons land begon twintig jaar terug, toen het eerste exemplaar met een scheepslading uit China in de Franse stad Bordeaux aankwam. Sindsdien verspreidt deze grote wesp, hij is ongeveer net zo groot als een munt van twee euro, zich met een snelheid van zeventig kilometer per jaar naar het noorden.
Verwijderd
Vorig jaar werden in Zuid-Holland al meer dan dertig nesten gevonden, waarvan er twintig zijn opgeruimd. Elk nest kan, als het niet verwijderd wordt, het volgende jaar tot zeven keer zoveel nesten voortbrengen.
Honingbijen
Gerritsen is naast imker ook ‘coördinator opsporing Aziatische hoornaar’ voor de regio Den Haag-Leiden. In die rol pleit hij ervoor dat de provincie Zuid-Holland werk maakt van het bestrijden van de hoornaar. “Men kijkt en wijst naar elkaar, terwijl dit eigenlijk een landelijke aanpak vereist”, vindt hij. Met name imkers zien graag dat de hoornaar bestreden wordt, omdat ze hun honingbijen op het menu hebben staan.
Hoornaars gaan voor een bijenkorf hangen om zo hun slag te slaan. “Het gaat toch al niet zo goed met de bijen en andere wilde bestuivers. En met de komst van de Aziatische Hoornaar gaat het nog verder bergafwaarts.”
Stoppen
Toch heeft de provincie Noord-Holland al besloten te gaan stoppen met de bestrijding van Aziatische hoornaars. Dat besluit is gebaseerd op een studie van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten. Theo Zeegers van die organisatie is entomoloog en weet dus alles van insecten. Wat hem betreft, moeten we gaan accepteren dat de Aziatische hoornaar nu eenmaal in ons land zit, en er ook niet meer weg zal gaan.
“In bijvoorbeeld Frankrijk bestrijden ze de Aziatische hoornaar heel erg, maar de populatie gaat er niet omlaag”, zei Zeegers eerder bij het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. “Het is logisch dat imkers zeggen dat ze er niet nog een probleem bij willen hebben. Maar uiteindelijk gaan er geen bijenvolkeren dood.”
Vervelend
Ook relativeert hij het gevaar van de Aziatisch hoornaar. “Een steek is vervelend, maar niet meer dan dat.” Omdat de nesten meestal hoog in een boom hangen, is hij niet zo bang voor een aanval van een zwerm hoornaars. “Maar er zijn uitzonderingen, soms vinden we ook een nest in een heg of klimop.”
Voorlichtingscampagne
Daarom pleit Zeegers voor een voorlichtingscampagne over de hoornaar. “Je moet voordat je de schaar in je heg zet wel even checken of er geen nest hangt, want anders heb je een probleem.” Volgens hem heeft het aanpakken van de Aziatisch hoornaar dus niet zoveel zin.
“Bestrijding lost het probleem niet op. Bovendien is het niveau van bestrijding lastig vol te houden als de populatie steeds maar toeneemt. Daar is dan steeds weer extra budget voor nodig. We moeten er gewoon mee leren leven”, aldus Zeegers.
Telefoon Redactie
071 - 5425160