(Impressies: gemeente Leiden)

Seniorenwoningen naast Lorentzhof moeten doorstroming op gang helpen

Langs de Lammenschansweg verrijst naast verpleeghuis Lorentzhof een wijkje met seniorenwoningen. De projectnaam bij de gemeente was tot nu toe ‘Lorentzhof  fase 2’. “Maar die naam moeten we maar niet meer gebruiken”, zegt wethouder Julius Terpstra. “Het wordt namelijk absoluut geen verpleeghuis.” Ontwikkelaar VORM heeft trouwens ook een eigen naam voor het project en heeft het over SAAM.

Wat het wel wordt is een kleinschalig complex met zeventig ouderenwoningen. Het gaat om een concept dat door bewoners uit de burgemeesters- en professorenwijk zelf is ontstaan. “Het Ouderencontact Profburgwijk met voorzitter Ton Polderman maakt zich al jaren sterk voor zo’n woonvorm”, vertelt Terpstra over het project dat als ‘Groepswonen voor Ouderen’ al vele jaren geleden door de buurt zelf werd bedacht.

Wethouder Terpstra over zijn lievelingsproject dat aan de Lammenschansweg moet verrijzen.

Zelfstandig samenwonen
Het idee was en is om met een groep 55+’ers uit de wijk zelfstandig samen te gaan wonen. Dat gaat nu gebeuren in het complex met tien grondgebonden woningen, 36 koopappartementen en 24 sociale huurappartementen. Die laatste gaan verhuurd worden door Ons Doel. De woningen komen op de plek waar nu nog Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in een schoolgebouw en de naastgelegen gymzaal.

Beide verouderde gebouwen worden begin volgend jaar gesloopt. De vluchtelingen worden voor die tijd elders ondergebracht, waar is nog niet bekend gemaakt. De gebruikers van de gymzaal gaan deels naar de nieuwe gymzalen die aan de Oppenheimstraat worden gebouwd en deels naar het oude schoolgebouw van het Leonardo College aan de Noachstraat.

Lievelingsproject
Wethouder Terpstra is verguld over het plan. “Dit is wel echt mijn lievelingsproject. Alle onderdelen uit mijn portefeuille komen ook mooi samen. Ik doe natuurlijk bouwen, wonen en welzijn en dit is een combinatie van die drie. Er zitten zoveel mooie elementen in dit project, ik heb daar wel een beetje mijn hart aan verloren.” In het wijkje gaan ouderen uit de wijk zelf bij elkaar wonen. In hun eigen woning, maar wel met een aantal gedeelde voorzieningen. “Er komen een gezamenlijke bibliotheek, keuken en binnentuin”, somt Terpstra op. Mensen wonen zelfstandig, maar kunnen wel naar elkaar omzien. Ik word hier heel enthousiast van.”

Doorstroming
Omdat de toekomstige bewoners van het nieuwe buurtje, ze gaan er zelf nog een naam voor bedenken, allemaal uit de wijk komen, helpt het ook voor de doorstroming. “Je ziet dat mensen vaak in hun eigen wijk willen blijven wonen. Dat kan hier en bovendien brengt het ook de doorstroming op gang. De kopers van de 36 appartementen laten ook 36 grotere woningen in de wijk achter waar weer gezinnen terecht kunnen.”

De vrijkomende huizen zijn vaak veel te groot geworden voor de mensen die er wonen. Meestal doordat de kinderen het huis uit zijn. Terpstra: “Ik hoor regelmatig verhalen dat mensen alleen nog de woonkamer, een slaapkamer en de keuken gebruiken, terwijl er vier of vijf kamers leegstaan.” Dat er veel vraag is naar de nieuwbouwwoningen blijkt wel uit het feit dat er vanuit de eigen wijk maar liefst waren 144 belangstellenden waren.

Het initiatief krijgt inmiddels navolging in enkele andere Leidse wijken. In de Merenwijk is een bewonerscollectief al vrij ver met soortgelijke plannen.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×