Afbeelding ter illustratie (gegenereerd met behulp van AI).

Meeste inbraken in Oegstgeest en Wassenaar

Er wordt in de regio relatief vaak ingebroken in woningen in Oegstgeest en Wassenaar en weinig in Zoeterwoude. Dat blijkt uit een onderzoek dat Omroep West deed in samenwerking met de andere regionale omroepen. “De impact van een inbraak op een huishouden is groot, dus er moet aandacht voor blijven”, zegt Marcelino Levering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat is het keurmerk dat gegeven wordt als een pand voldoet aan de eisen die worden gesteld op het gebied van inbraakpreventie.

Het aantal woninginbraken neemt volgens Levering al jaren af. “In de coronajaren lagen de inbraken nog lager omdat veel mensen thuis waren. Maar als je naar de grote lijn kijkt dan zie je een flinke daling. Zo’n 20 tot 25 jaar geleden waren er nog 120.000 woninginbraken in Nederland. Vorig jaar waren dit er bijna 23.000”, vertelt de projectleider van het keurmerk.

Ondanks de forse afname blijft de aanpak van woninginbraken volgens Levering belangrijk. “Het aantal inbraken neemt af, maar de impact op een getroffen huishouden is nog altijd groot. Het gaat toch om het veiligheidsgevoel van iemand. En er worden dus gemiddeld nog altijd zestig woninginbraken per dag gepleegd. We mogen die impact niet uit het oog verliezen.”

Oegstgeest en Wassenaar
Uit de cijfers van de regionale omroepen blijkt dat er in onze regio in het afgelopen jaar het meest is ingebroken in Oegstgeest en Wassenaar. In beide gemeenten zijn er bijna twee inbraken per duizend inwoners. Deze twee gemeenten staan hiermee in de top tien van Nederland van gemeenten waar relatief vaak wordt ingebroken. In Zoeterwoude is het aantal woninginbraken per duizend inwoners het laagst.

Volgens Levering is het lastig om hier een reden voor aan te geven. “We zien vaak dat het aantal inbraken per gemeente dan weer toeneemt en dan weer afneemt. Inbrekers komen en gaan en zijn vaak verantwoordelijk voor meerdere inbraken. Soms is een inbreker opgepakt, zit twee jaar vast en zie je een daling, om als hij weer vrijkomt weer een stijging te zien.”

Wel merkt Levering dat er ook om andere redenen verschillen tussen gemeenten zitten. “Het kan natuurlijk dat een gemeente meer aandacht aan preventie besteedt of dat de politie in een bepaald gebied hier een hogere prioriteit aan geeft. Maar daarvoor moet je de cijfers per gemeente over meerdere jaren naast elkaar zetten.”

Wat volgens Levering vooral blijkt, is dat preventie werkt. Dat is volgens hem de belangrijkste reden van de dalende inbraakcijfers. “Uit onderzoek blijkt dat inbrekers binnen drie minuten binnen willen zijn. Lukt dat niet, dan gaan ze naar een andere woning. Het hang- en sluitwerk is daar ook op gemaakt. Om te zorgen dat ze minimaal drie minuten bezig zijn.”
Woninginbraken compleet voorkomen, is volgens Levering onmogelijk. “Als mensen naar binnen willen dan kan dat. Bijvoorbeeld door een ruit in te gooien. Alleen maakt dat veel lawaai en dat willen ze voorkomen. Daarom werken de preventieve maatregelen ook zo goed. Ze zorgen ervoor dat de inbreker verder gaat kijken en niet eens een poging in de woning zal wagen.”

Achterdeur
Of de opkomst van de videodeurbellen hierbij een rol speelt, durft Levering niet te zeggen. “Natuurlijk helpt het in de preventie, maar de meeste inbrekers komen binnen via de achterdeur, terwijl de videodeurbel bij de voordeur hangt. Er zijn nog geen goede onderzoeken gedaan naar de rol van de deurbellen, maar onze ervaring is dat vooral het aanbrengen van goede sloten helpt om inbrekers buiten de deur te houden.”

Door de betere sloten ziet Levering dat de aandacht van criminelen steeds verder verlegd wordt. “Ze zoeken andere vormen van criminaliteit. Een woninginbraak is relatief veel werk, met veel risico. Zo moeten ze eerst een geschikte woning zoeken. Daarna wachten ze vaak tot mensen niet thuis zijn. Dan moeten ze de woning nog in zien te komen om daar naar de buit te gaan zoeken. Vervolgens moeten ze ook nog ongezien wegkomen. En als ze voorwerpen meenemen moeten ze hier ook nog een koper voor zien te vinden.”

Cybercriminaliteit
“Dit zijn veel stappen, met veel risico’s”, vervolgt Levering. “Je ziet daarom dat veel criminelen zijn geswitcht naar cybercriminaliteit. Dat is makkelijker en veel moeilijker op te sporen.”
Ondanks dat criminelen steeds vaker overstappen en het aantal woninginbraken flink is gedaald waarschuwt de projectleider van het PKVW wel voor te veel gemakzucht. “We zien al bij steeds meer partijen de interesse voor inbraakpreventie afnemen. Maar het blijft een high impact crime, die veel doet met een getroffen gezin. Dit mogen we niet uit het oog verliezen.”

112 Oegstgeest Regio Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×